Jesteśmy tym, co jemy… Zdaniem niektórych to dość popularne powiedzenie jest przesadzone. Tymczasem historie Pacjentów odwiedzających nasz gabinet oraz badania naukowe, pokazują, że zbilansowana dieta jest realnym sprzymierzeńcem zdrowej jamy ustnej. Kolejnym – nie mniej ważnym – jest stomatolog periodontolog.
Nadmiar cukrów i szkodliwych tłuszczy, a niedobór wapnia, witaminy C oraz D “sprzyja” namnażaniu bakterii, demineralizacji szkliwa, osłabieniu aparatu tkankowego i kostnego, powodując przewlekłe schorzenia, takie jak gingivitis i periodontitis.
Już jako dzieci słyszeliśmy, że nadmiar słodyczy grozi próchnicą. Nie jest to “bajeczka” wymyślona przez zatroskanych rodziców, którzy mieli problem z przekonaniem pociech do zjedzenia jabłka lub marchewki zamiast kolorowego lizaka. Spożywanie dużych ilości cukrów, szczególnie tych prostych, sprzyja szybkiemu namnażaniu się bakterii kariogennych, takich jak streptococcus mutans. Te bakterie przekształcają cukry w kwasy, które uszkadzają szkliwo zębów i powodują tworzenie się płytki nazębnej. Jej nagromadzenie wzdłuż linii dziąseł jest kluczowym czynnikiem ryzyka zapalenia dziąseł.
Aby chronić dziąsła przed infekcjami, wspomagać ich samoistną regenerację, naturalnie zminimalizować tworzenie płytki nazębnej i skutecznie zapobiegać parodontozie, codzienne menu warto wzbogacić o:
Konsumpcja wartościowych dań, o stale wyznaczonych porach (bez podjadania pomiędzy posiłkami), to profilaktyka nie tylko przed zbyt szybkim przyrostem wagi, czy chorobami przewlekłymi (np. miażdżycą). To także dobra prewencja przed nadmierną ekspozycją na cukry i kwasy, które mogą powodować stany zapalne dziąseł.
… zależy m.in. od regularnych wizyt u dentysty (dobrze jeśli jest to stomatolog periodontolog) oraz prawidłowej pielęgnacji zębów, dziąseł i języka w domowym zaciszu.
Nie tylko niskocukrowy jadłospis pomaga pokonać zapalenie przyzębia mogące ewoluować w parodontozę. Badania przeprowadzone w Niemczech wykazały, że dieta o niskiej zawartości białka zwierzęcego, bogata w kwasy tłuszczowe omega–3, błonnik oraz witaminy C i D, a także rośliny zawierające azotany i ograniczoną ilość węglowodanów, może znacząco zmniejszyć stan zapalny dziąseł.
Dobry periodontolog w wywiadzie medycznym zapyta Pacjenta o sposób i częstotliwość odżywiania. Zaleci także określone składniki odżywcze. Poniżej opisujemy kluczowe z nich.
Wielu Pacjentów chciałoby zapomnieć jak wygląda parodontoza. Aktywnie Im w tym pomagamy, rekomendując zdrowe nawyki żywieniowe i edukując w zakresie najlepszych technik codziennej higienizacji jamy ustnej.
Kompleksowe leczenie problemów i chorób dziąseł, przyzębia i tkanek wokół implantów.